Aile Hekimleriyle İntörn Stajı Planlama Toplantısı Yaptık
Daha önce alınan bir karrla altıncı sınıf intörn stajının bir ayının aile hekimliği anabilim dalı tarafından yürütülmesi kararlaştırılmıştı. Bu staja katkıda bulunmak isteyen aile hekimleri ve ASM'ler belirlenmişti. Bugün bu meslektaşlarımızla biraraya geldik ve intörn eğitiminin nasıl yapılacağını görüştük. Her aile hekiminin yanına 1-2 intörn olacak şekilde ve ikişer günlük rotasyonlar halinde intörn eğitimi verilecek. Aile hekimleri intörnlere verecekleri spesifik bir eğitim konusu belirleyecek ve planlama yapılacak. 3 ayda bir bu toplantılar tekrarlanarak durum değerlendirmesi yapılacak.
Toplantı sonunda Uz. Dr. Gamze Erdağan Canca tarafından depresyonda tanı ve tedavi yaklaşımı konulu bir sunum yapıldı.
9. Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı'na Katıldık
24-25 Haziran 2011 arasında Erzurum'da yapılan 9. Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı'na katkıda bulunduk. Anabilim dalı başkanımız Prof. Dr. Zekeriya Aktürk toplantıda "Dünya Örnekleri Işığında Tıp Eğitiminde Önemli Noktalar" başlıklı bir sunum yaptı. Sunumu buradan indirebilirsiniz (33MB).
Prof. Dr. Zekeriya Aktürk ve Doç. Dr. Hamit Acemoğlu tarafından Eczacılık Fakültesi elemanlarına biyoistatistik kursu verildi. 13-17 Haziran 2011 arasında yapılan kursa çoğunluğu Eczacılık fakültesi'nden 13 öğretim elemanına biyoistatistik kursu verildi. Kurs sonunda Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Akçay tarafından katılımcılara başarı belgeleri verildi.
Kurs Katılımcıları:
Mine GÜLABOĞLU,
Eczacılık Fakültesi Biyokimya
Fatma GÜR,
S.H.M.Y.O Biyokimya
Onur ŞENOL,
Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya
Özkan MİLOĞLU,
Diş Hekimliği Fakültesi
Harun POLAT,
Tıp Fakültesi Biyokimya
Ö.Faruk KOÇAK,
Eczacılık Fakültesi Biyokimya
S.Erim ERHAN,
B.E.S.Y.O
Fatma Demirkaya MİLOĞLU,
Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya
Meltem ÇETİN,
Eczacılık Fakültesi Teknoloji
Nilnur EYERCİ,
Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji
Nurcan KILIÇ BAYGUTALP,
Tıp Fakültesi Biyokimya
Emrah YAMAN,
Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya
Elmas MİROĞLU,
Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya
15.06.2011
Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum Eğitimlerine Katkıda Bulunduk
06-15 Haziran 2011 tarihleri arasında Ankara ilinde yapılan "Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum Eğitimleri"ne katkıda bulunduk.
06.06.2011
TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 1 ÖĞRENCİLERİNE DUYURU
Biyoistatistik dersi için öğrencilerimizi final sınavına hazırlamak amacıyla konular gözden geçirilecektir. Türkçe ve İngilizce 1. Sınıf öğrencilerimiz katılabilir.
Tarih: 18 Haziran Cumartesi, 2011
Saat: 09:00-12:00
Yer: İngilizce 1. Sınıf Dersliği (Morfoloji Binası, Aile Hekimliği Anabilim Dalı)
Atatürk Ünviersitesi'nin evsahipliğinde ikinci "Eurasian Silk Road Universities Convention" toplantısı yapıldı.
“Building Bridges in Higher Education: Seeking for a Eurasian Model and Developing ESRUC Consortium" konulu toplantıya tarihi ipek yolu üzerindeki birçok ülkeden 150 civarında davetli katıldı.
Tolantı sırasında birçok üniversite ile ikili işbirliği anlaşmaları (Memorandum of Understanding - MOU) imzalandı. İlgi duyan öğretim üyelerine tıp fakültemiz ve üniversite hastanemiz gezdirildi. Davetlilerle birlikte botanik bahçesinde ağaç dikme etkinliği düzenlendi.
03.06.2011
ATA-TEK Eğitici Eğitimi Kursunun Sekizincisi Tamamlandı
Tıp Eğitimi ve Aile Hekimliği anabilim dalları işbirliği ile yürütülen eğitimlerin sekizincisi 30 Mayıs-3 Haziran 2011 arasında yapıldı. Tıp Eğitimi Anabilim Dalı'nın eğitim salonunda gerçekleştirilen kursa çeşitli bölümlerden öğretim üyeleri eğitici olarak katkıda bulundu. Kurs sonunda katılımcılara Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Gündoğdu tarafından sertifikaları verildi. Böylece yaz tatili öncesi eğitici eğitimleri tamamlanmış oldu. Yeni öğretim döneminde kurslara devam edilmesi planlanıyor.
Kursun Katılımcıları:
Prof.Dr. Fatih Akçay
Prof.Dr. Nuri Bakan
Prof.Dr. Ahmet Nezih Kök
Prof.Dr. Bülent Aktan
Prof.Dr. Enver Altaş
Prof.Dr. Halis Süleyman
Prof.Dr. Mahir Uğur
Prof.Dr. Hüsnü Kürşat
Prof.Dr. Mahmut Açıkel
Prof.Dr. Selahattin Çelebi
Doç.Dr. İlhami Kiki
Doç.Dr. Leyla Sağlam
Doç.Dr. Saliha Karatay
Doç.Dr. Ülkü Altoparlak
Doç. Dr.Fuat Gündoğdu
Doç. Dr.Bedri Seven
Yrd. Doç.Dr. Abdulmecit Albayrak
Yrd. Doç.Dr. Orhan Sezen
Yrd. Doç Dr.Mehmet Bilici
Yrd. Doç.Dr. Yavuz Selvi
Yrd. Doç.Dr. Kerim Çayır
Yrd. Doç Dr. Onur Burak Dursun
Uz. Dr. Atıf Bayramoğlu
Uz. Dr. Ebru Örsal
Uz. Dr. Hülya Uzkeser
Uz. Dr. Ümmü Zeynep Avşar
Kursun Eğiticileri:
Prof. Dr. Cemal Gündoğdu
Prof. Dr. Nazan Aydın
Prof. Dr. Zekeriya Aktürk
Doç. Dr. Hamit Acemoğlu
Yrd. Doç. Dr. Turan Set
Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever
22.05.2011
10. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi'ne Katıldık
18-22 Mayıs 2011 Arasında Fethiye'de Düzenlenen 10. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi'ne Katıldık. Kongrede aşağıdaki katkılarda bulunduk:
Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Zekeriya Aktürk TAHYK Yönetim Kurulu'na Seçildi
Aile Hekimliği Kongresi sırasında TAHYK'da oağanüstü toplantı yaparak üyelikleri sona eren arkadaşlarımızın yerine seçim yapıldı. Seçimde boş olan 3 üyeliğe Doç. Dr. E. Melih Şahin, Prof. Dr. Zekeriya Aktürk ve Doç. Dr. Pınar Topsever seçildi. Yapılan ilk YK toplantısında TAHYK başkanlığına Prof. dr. Nezih Dağdeviren, TAHYK sekreterliğine ise Doç. Dr. Ekrem Orbay seçildi.
11 Temmuz - 19 Ağustos 2011 arasında Tayvan'da geleneksel tıp yaz okulu yapılacak. Okula sadece öğrenciler kabul ediliyor. Broşür ve başvuru şartlarını buradan indirebilirsiniz.
07.05.2011
Yrd. Doç. Dr. Turan Set "3. İç Anadolu Aile Hekimliği Günleri" ne Katkıda Bulundu
7-8 Mayıs 2011 tarihlerinde KONAHDER ve TESDER tarafından Konya'da gerçekleştirilen "3. İç Anadolu Aile Hekimliği Günleri" etkinliğinde öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Turan Set "Birinci Basamakta EKG Değerlendirme: Temel İlkeler ve Uygulama Örnekleri" başlıklı bir sunum yaptı. Sunumu buradan indirebilirsiniz.
07.05.2011
Yrd. Doç. Dr. Ümit Avşar Tarafından Hipertansiyon Kursu Verildi
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği halinde Yrd. Doç. Dr. Ümit Avşar tarafından aile hekimlerine yönelik hipertansiyon eğitimi verildi.
30.04.2011
Sağlıklı Yaşam Tarzı Okulu Toplantısına Katıldık
Öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Zekeirya Aktürk ve Yrd. Doç. Dr. Turan Set Sağlıklı Yaşam Tarzı Okulu (SYTO http://www.syto.org/) tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı. Toplantıda hipertansiyon eğitimi için oluşturulacak bir müfredat gözden geçirildi.
29.04.2011
ATA-TEK Eğitici Eğitimi Kursunun Yedincisi Tamamlandı
Tıp Eğitimi ve Aile Hekimliği anabilim dalları işbirliği ile yürütülen eğitimlerin yedincisi 25-29 Nisan 2011 arasında yapıldı. Tıp Eğitimi Anabilim Dalı'nın eğitim salonunda gerçekleştirilen kursa çeşitli bölümlerden öğretim üyeleri eğitici olarak katkıda bulundu. Kurs sonunda katılımcılara Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Gündoğdu tarafından sertifikaları verildi.
Kursun Katılımcıları:
Prof. Dr. Fatma GÖÇER
Prof. Dr. Şule KARAKELLEOĞLU
Prof. Dr. Elvan ÖZBEK
Doç. Dr. Ömer Selim YILDIRIM
Doç. Dr. Ahmet HACIMÜFTÜOĞLU
Doç. Dr. Ahmet ÖZBEK
Doç. Dr. Hakan DURSUN
Doç. Dr. Önder TAN
Doç. Dr. Zekai HALICI
Yrd. Doç. Dr. Kemalettin ÖZDEN
Yrd. Doç. Dr. Mustafa GÜLEÇ
Yrd. Doç. Dr. Şener TAŞDEMİR
Yrd. Doç. Dr. Ayhan AKÖZ
Yrd. Doç. Dr. Irmak Durur SUBAŞI
Kursun Eğiticileri:
Prof. Dr. Cemal Gündoğdu
Prof. Dr. Nazan Aydın
Prof. Dr. Zekeriya Aktürk
Doç. Dr. Hamit Acemoğlu
Yrd. Doç. Dr. Elif Çadırcı
Yrd. Doç. Dr. Turan Set
Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever
23.04.2011
Uluslararası Yükseköğrenim Fuarına Katıldık
International Exhibition and Conference on Higher Education
(Uluslararası Yüksek Öğrenim Fuarı ve Konferansı) 19 – 22 Nisan 2011 arasında Riyad'da yapıldı.
Suudi Arabistan, eğitime son yıllarda önemli yatırımlar yapıyor. Son bütçesinin %27’si eğitime ayrılmış olan ülkede 20 milyona yakın bir nüfus ve 32 üniversite var. 120 bin civarında öğrenci devlet tarafından desteklenerek yurt dışında eğitim görüyor. Bu öğrencilerin 50 bine yakını ABD’de, 30 bine yakını İngiltere’de, 20 bine yakını Kanada’da, 3 bine yakını ise Avusturalya’da eğitim görüyor. Türkiye’de eğitim gören sadece 20 civarında öğrenci var.
Bu sene ikincisi düzenlenen etkinliğe dünyanın çeşitli ülkelerinden 400’ün üzerinde üniversite ve eğitim kuruluşu katıldı. Türkiye’den 2010 yılında 8 üniversite ile katılım olmuştu. Üniversitemiz 2010’da da fuarda temsil edilmişti. Bu yıl Türkiye’den 18 üniversite (13 devlet, 5 vakıf) ve Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından stand açıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın da katıldığı açılıştaki sunumda fuara geçtiğimiz yıl yaklaşık 250 bin ziyaretçinin geldiği bildirildi.
Fuar sırasında paralel olarak eğitimle ilgili toplantı ve konferanslar da yapıldı. Konferanslarda dünyanın çeşitli yerlerinden gelen eğiticiler “Dünya Standardında Üniversite Sistemleri”, “Bilgiye Dayalı Ekonomide Yükseköğrenim”, “Yükseköğrenimde Global Rekabet”, Strateji, Yapılanma ve Organizasyon” gibi başlıklarda sunumlar yapıldı.
Standımızı ziyaret edenlere üniversitemiz ve Türkiye’deki eğitim sistemi hakkında bilgi verildi. Üniversitemizde öğrenim görmeye ilgili olan katılımcılardan adres bilgileri alındı.
Fuar boyunca ve fuardan sonra dört üniversiteye heyet olarak ziyaret yapıldı.
King Fahd Medical City (KFMC): KFMC, Ortadoğu’daki en büyük tıp kompleksi olma özelliği taşıyor. Tıp fakülteleri 5 yıl önce kurulmuş. 2010 yılında da ziyaret edilen ve ikili işbirliği anlaşması imzalanan üniversiteden geçtiğimiz yaz iki öğrenci üniversitemizin yaz kursuna katılmıştı. Ziyarette karşılıklı iyi niyet dilekleri tazelendi ve öğrenci ve öğretim üyesi değişiminin hızlandırılması kararlaştırıldı.
King Saud University (Kral Suud Üniversitesi): 1957’de kurulan KSU, gerek alan, gerekse öğrenci ve öğretim üyesi kapasitesi açısından Suudi Arabistan’ın en büyük üniversitelerinden biri konumunda. Üniversitenin tıp fakültesinde Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Cahit Taşkıran’ın müfredat geliştirme çalışmalarına katkıda bulunduğunu sevinerek gördük. Üniversite içerisinin tanıtımını 10 yıla yakın bir süredir KSU’da bilgisayar mühendisliği bölümünde görev yapan Prof. Dr. M. Sabih Aksoy’un yaptırdı. Yıllık 2 milyar Dolar civarında bütçesi olan üniversitede çok sayıda akıllı bina inşaat aşamasında.
Baterjee Medical College: Almanya’nın Tübingen üniversitesi ile işbirliği halinde Baterjee ailesi tarafından 2006’da kurulan Baterjee Tıp Okulu tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık yönetimi, hemşirelik ve radyoloji alanlarında eğitim veriyor ve 2000 civarında öğrencisi var. Eğitimin önemli bir kısmı Almanya’dan gelen hocaların altışar haftalık paket eğitimleriyle yürüyor. Üniversitemizden eğiticilerin kısa süreli eğitimler, sınav yapma ve müfredat geliştirme gibi amaçlarla BMC’ye gitmesi söz konusu olabilecek.
Taibah University: 2003 yılında kurulan üniversitenin 53 000 öğrencisi var. En önemli bölümleri eğitim fakültesi, tıp, mühendislik, eczacılık, işletme, bilgisayar bilimleri ve İslami bilimler. 1000 yataklı tıp fakültesi hastaneleri 3 yıl sonra tamamlanacak. Şimdilik klinik tıp eğitimi Sağlık Bakanlığı’na ait afiliye hastanelerde veriliyor.
Büyükelçilik Resepsiyonu
Heyetimiz 19 Nisan akşamı Türkiye Cumhuriyeti Suudi Arabistan Büyükelçisi Ahmet Muhtar Gün tarafından Türk delegasyonlarına verilen resepsiyona katıldı. Resepsiyonda Türkiye’den gelen çok sayıda öğretim üyesi ile Suudi Arabistan’da görev yapan öğretim elemanları buluşma ve fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladı.
Türk Okulu Paneli
Riyad Uluslararası Türk Okulu (RUTO) tarafından 20 Nisan’da Türk üniversitelerin temsilcilerinin katıldığı bir panel düzenlendi. Panelde öğretim üyeleri ile RUTO öğrencileri biraya geldi. Üniversiteler kısaca kendilerini tanıttı ve öğrencilere öneride bulunuldu. Suudi Arabistan’da TC Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 8 adet okulda 200 civarında öğretmen görev yapıyor. RUTO’nun 1800 civarında öğrencisi var. Öğrenciler Yurtdışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavı (YÇS) ile avantajlı bir şekilde Türkiye’de yüksek öğrenim programlarına yerleşebiliyorlar.
Panelde ailelerinin çoğu Hatay ve yöresinden gelen ve Arapça bilen öğrencilerin kendilerinin Arapça ve İngilizce bilgilerini geliştirmeleri gerektiği vurgulandı. Öğrenciler de YÇS kontenjanlarının artırılmasını talep etti.
14.04.2011
TRAKYA-TEK
Öğretim üyemiz Prof. Dr. Zekeriya Aktürk ve Tıp Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hamit Acemoğlu, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen TRAKYA-TEK "Eğitici Eğitimi Kursu - Modül 1: Erişkin Eğitimi ve Yöntemleri" kursuna eğitici olarak katıldı.
Kurs Katılımcıları: Kenan Yalta, Atakan Sezer, Nasır Sivri, Turan İnal, Şaban Çavuşlu, Hilmi Tozkır, Süleyman Ayvaz, Rugül Köse Çınar, Yasemin Görgülü, Osman Şimşek, Cumhur Kılınçer, Ali Rıza Soylu, Burak Sayhan, Vuzlat Yürüt Çaloğlu, Fulya Öz Puyan, Serhat Hüseyin, Özer Arıcan
Bologna Sürecinde Ders Bilgi Paketlerinin Hazırlanması Sunumu
Öğretim üyemiz Prof. Dr. Zekeriya Aktürk Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerine Bologna süreciyle ilgili bir sunum yaptı. Sunumda Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaşanan süreç, Ders Bilgi Paketlerinin hazırlanması ve EOBS portalı başlıkları irdelendi. Sunumu buradan indirebilirsiniz.
09.04.2011
EQuiP Konferansı Kopenhag'da Yapıldı
Avrupa Birinci Basamakta Kalite Derneği (EQuiP) (www.equip.ch) 39. olağan toplantısı 23 Avrupa ülkesinden 32 delegenin katılımıyla Danimarka'nın Kopenhag kentinde yapıldı. 6-7 Nisan arasındaki dernek toplantısının ardından 7-9 Nisan arasında da 200’e yakın katılımın olduğu açık konferans yapıldı. Wonca başkanı Richard Roberts de etkinliklerin tamamına katıldı.
Dr. Fatma Nihal Aksoy Anabilim Dalımızda Uzmanlık Eğitimine Başladı
Arkadaşımıza eğitiminde başarılar diliyoruz.
01.04.2011
ATA-TEK Eğitici Eğitimi Kursunun Altıncısı Tamamlandı
Tıp fakültesinde eğitici eğitimi çalışmaları devam ediyor. Tıp Eğitimi ve Aile Hekimliği anabilim dalları işbirliği ile yürütülen eğitimlerin altıncısı 28 Mart-1 Nisan 2011 arasında yapıldı. Tıp Eğitimi Anabilim Dalı'nın eğitim salonunda gerçekleştirilen kursa çeşitli bölümlerden öğretim üyeleri eğitici olarak katkıda bulundu. Kurs sonunda katılımcılara Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Gündoğdu tarafından sertifikaları verildi.
Pof. Dr. Cemal Gündoğdu
Prof. Dr. Nazan Aydın
Prof. Dr. Zekeriya Aktürk
Doç. Dr. Hamit Acemoğlu
Doç. Dr. Mustafa Atasaoy
Yrd. Doç. Dr. Elif Çadırcı
Yrd. Doç. Dr. Turan Set
Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever
01.04.2011
Araştırma Görevlimiz Dr. İsmail Atçeken İstifa Etti
2010 Sonbahar döneminde yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavında başarı göstererek 15.02.2011 tarihli kararname ile anabilim dalımızda araştırma görevliliğine naklen tayin edilen ve 29.03.2011 tarihinde anabilim dalımızdaki görevine başlayan Araştırma Görevlisi Dr. İsmail Atçeken, ailevi sebepleri gerekçe göstererek dün itibariyle görevinden istifa etti.
Hal böyle iken, bazı meslektaşlarımızın iyice karar vermeden aile hekimliği uzmanlık kadrolarına yerleşmelerinin yanlış olmaktan da öte, en basit ifadeyle etik dışı bir davranış olduğunu düşünüyoruz. Bu tür davranış içerisinde olan meslektaşlarımız, hem aile hekimliği uzmanlık kadrolarına yerleşmek isteyen diğer meslektaşlarımıza engel olarak, hem de anabilim dallarının kadrolarını engelleyerek hak kayıplarına neden olmaktadırlar.
Sebep her ne olursa olsun; gerek iyice ihtisas alanına karar veremediği için, gerek askerlik tecili gibi kişisel menfaatlerle, gerekse çevre tesiriyle, devam etmeyeceği halde meslektaşlarımızın anabilim dalımızda ihtisasa başlamasının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Bu tür sorunlara yol açacakların baştan iyice düşünmelerini, bizi ve kendilerini üzmemelerini umuyoruz.