Logo

TC Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

"Üret ve Paylaş!"

Ana Sayfa
Anabilim Dalımız
Hakkımızda
Ekibimiz
Albüm
Öğrencilerimize
Ders notları
starstar 2012-2013
starstar Önceki Yıllar
intorn İntörn Dr. stajı
geribil Geribildirim formu
Ders bilgi paketleri
Sınavlar
Asistanlarımıza
Asistan el kitabı
Asistan adaylarımıza
Seminer programımız
Rotasyon programı
Meslektaşlarımıza
Eğitici materyalleri
sunumlar Eğitici el kitabı
sunumlar Sunum ve makaleler
sunumlar Seminer programımız
Halkımıza
Aile Hekimliği Aile hekimliği nedir?
Halkimiza Sizin için seçtiklerimiz
Bağlantılar
TAHUD
EQuiP
Duyurular/Haberler
Loading

Duyurularımız / Haberlerimiz

Tarih Duyuru / Haber
28.03.2013

Sağlık Bakanlığı Eğitim Aile Sağlığı Merkezi Toplanıtsına Katılıdık

Türkiye'de aile hekimliği uzmanlık eğitimi olumlu yönde gelişmeler kaydetmektedir.

Türkiye'de aile hekimliği uzmanlık eğitimi ilk kez 1985 ylında TUS'ta yabancı dil sınavı ile öğrenci almaya başladı. Bu tarihte uzmanlık eğitiminin süresi üç yıl idi ve hastane rotasyonlarından oluşmaktaydı.

Disiplinimizin tarihinde 1995 Nisan TUS'unda ilk kez Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik puanla asistan almaya başladı. Bugün Profesör olan İsmail Hamdi Kara Hocamız da bu yolla aile hekimliği uzmanlık eğitimine başlayan ilk asistandır (Birinci Basamakta Tanı ve Tedavi. Bozdemir N, Kara İH, Nobel Kitabevi, Adana 2010).

Hastane rotasyonlarından oluşan uzmanlık eğitimi Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) 2010 yılındaki kararı sonrasında 18 ay hastane rotasyonları ve 18 ay aile hekimliği uygulaması şeklinde değiştirilmiştir.

Bununla birlikte, aile hekimliği uzmanlık eğitimi programlarının çoğunun aile hekimliği polikliniği bulunmadığından uzmanlık eğitiminin aile hekimliği kısmında sıkıntılar yaşanmaktadır. Birçok programda aile hekimliği uzmanlık eğitimi hastanelerdeki aile hekimliği polikliniklerinde, check-up merkezlerinde veya hastanelerin semt polikliniklerinde verilmektedir.

Uzmanlık eğitiminin aile hekimliği ayağının gerektiği gibi yapılabilmesi için aile hekimliği asistanlarının gelecekte çalışacakları ortamlarda (bugünkü Aile Sağlığı Merkezleri) hizmet vermeleri ve eğitimlerini buralarda almaları zaruridir.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu, Aile Hekimliği Anabilim Dalları, SB Eğitim Hastaneleri Şeflikleri ve TAHUD işbirliği ile uzunca bir süredir Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri oluşturulması ve buralarda uzmanlık eğitiminin sürdürülmesi hususunda görüşmeler ve planlamalar yapılmaktaydı. Bu sürecin önü 24/11/2004 tarihli Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun ve ardından 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile açılmıştır.

Bugün Halk Sağlığı Kurumunda yapılan veMüsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Turan Buzgan ile Halk Sağlığı Kurumu başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aksoy'un da katıldıkları toplantıda çeşitli yerlerden katılan 50 civarında akademisyen ve yöneticinin konuyla ilgili görüşleri alındı ve grup çalışmaları yapıldı. Anabilim dalımız adına katılan Prof. Dr. Zekeriya Aktürk şu görüşlerimizi dile getirdi:

  1. Eğitim ASM'lerde hizmet verilecek nüfus kuruma bağlanmalıdır.
  2. Ödeme kuruma yapılmalıdır. Kurum öğretim üyelerine ve asistanlara kendi kuralları çerçevesinde döner sermaye ödemelerine devam etmelidir.
  3. AHB'de görevlendirilecek asistanın asgari süresi olabildiğince esnek olmalıdır.
  4. Kuruma ödenecek miktarın olabilecek en yüksek seviyede tutulması personel, kira vb ihtiyaçlarımızın karşılanmasında kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle ilçe devlet hastanelerindeki aile hekimliği uygulamasında kullanıldığı gibi düşük nüfus, yüksek katsayı uygulaması yapılmalıdır.
  5. SB eğitim hastaneleri ile üniversiteler arasında ödeme katsayıları açısından fark olmamalıdır.
27.03.2013

Sağlık Bakanlığı 1. Aşama Aile Hekimliği Uyum Eğitimini Tamamladık

Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum Eğitimleri 2005 yılından beri Türkiye genelinde uygulanıyor. Şimdiye kadar 20 binin üzerinde hekim bu eğitimleri aldı. Eğitimler eğiticilerin 3 günlük bir hazırlık aşamasından sonra 7 günlük bir kurs şeklinde veriliyor.

Erzurum ve çevresinde oluşan eğitim ihtiyacını karşılamak için anabilim dalımızın öğretim üyeleri Tıp Eğitimi anabilim dalımızın öğretim üyeleri ile işbirliği halinde eğitimleri yürüttüler. Polat Otel'de gerçekleşen ve Erzurum, Van ve civar illerden 55 katılımcının olduğu eğitimlere Dr. Ozan Okyay ve Dr. Sunay Şahin'de destek verdiler.

22.03.2013

Ziyaretçi Öğretim Üyelerimiz Görevlerine Başladı

Üniversitemizin tamamen İngilizce eğitim veren tek programı olan Tıp Fakültesinde öğrencilerin yabancı öğretim üyeleri ile etkileşimini sağlamak ve eğitim kalitesine katkıda bulunmak amacıyla başlatılan Ziyaretçi Öğretim Üyesi projesi çerçevesinde ilk öğretim üyeleri fakültemizde ders vermeye başladılar. Fizyoloji anabilim dalında ders verecek olan Dr. Syamala Moparti (Hindistan) ve Dr. Hasabelrasoul Mohamedd (Sudan) Fizyoloji anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Mustafa Gül ve Fizyoloji öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuncer Nacar ile birlikte tıp fakültesi dekanımız Prof. Dr. Özkan Polat'ı ziyaret ettiler. Bu uygulama çerçevesinde bu sene 25 öğretim üyesinin fakültemizde ders anlatması bekleniyor.

Ziyaretçi Öğretim Üyesi uygulaması (visiting professorship) dünayada yaygın olarak bilinen bir uygulama. Bu şekilde hem fakültelerin ihtyaçları karşılanmış oluyor, hem de gerek öğrenci gerekse öğretim üyesi farklı bir eğitim ortamı ile temas ederek kendini daha da geliştriebiliyor. Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan Mevlana Değişim Programı ile birlikte gelecekte yabancı öğretim üyesi davetlerinin daha da kolaylaşması bekleniyor.

Bu arada Nahçıvan Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı Memmedov BEHRUZ, tıp fakültesi dekan yardımcısı ve tıp fakültesi hastanesi başhekimi ile birlikte fakültemize bir ziyaret gerçekleştirdiler. Dekan Prof. Dr. Özkan Polat'ın makamında gerçekleşen ziyaret sırasında üniversitemizin Mevlana Değişim Programı koordinatörü Prof. Dr. Zekeriya Aktürk de hazır bulundu. Görüşmelerde ikili ilişkilerin artırılması için yapılabilecekler tartışıldı ve karşılıklı iyiniyetler ifade edildi. Dekan Memmedov BEHRUZ'a Mevlana Değişim Programı hakkında açıklamalar yapıldı ve ilgili dokümanlar takdim edildi.

20.03.2013

Öğrenci Bilimsel Araştırma Kongresi (OBAK 2013) Yapıldı

Bu yıl fakültemiz öğrencileri bir ilki gerçekleştirdi. 2. Sınıf öğrencilerinin biyoistatistik derslerinde hazırladıkları araştırma projeleri gönüllü öğretim üyelerimizin danışmanlığında sunum haline getirildi ve düzenlenen kongrede diğer öğrenciler, fakültemizin araştırma görevlileri ve öğretim üyelerimizden oluşan 250 kişilik bir topluluğa sunuldu. Kongrenin sonraki yıllarda da geliştirilerek devam ettirilmesi kararlaştırıldı.

Kongreye lojistik ve ikram destekleri nedeniyle Tıp Fakültesi Dekanlığına, Üniversite Hastanemizin Baştabipliğine ve Üniversitemizin Genel Sekreterliğine teşekkürü bir borç biliriz.

Kongre bilimsel programına ve sunumlara buradan ulaşabilirsiniz.

Kongre öncesi hummalı bir çalışma yaptık ve danışman öğretim üyelerimizin desteğinde hazırlanan posterler Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından basıldı.
Poster standları yerleştirildi ve öğrencilerimiz daha önceden aldıkları posterlerini asmaya başladılar.
Öğrencilerimiz daha birinci sınıf öğrencisi iken bildiri hazırlama ve asma tecrübesi kazandı.
Kayıt masasını hazırladık. Katılımcılara Kongre Başkanımız ve Tıp Fakülesi Dekanımızın imzaladıkları katılım belgeleri verildi.
Öğrencilerimiz kongreye kaydoluyor.
Yrd. Doç. Dr. Tuncer Nacar başkanlığında 16 öğretim üyesi ve 8 öğrenciden oluşan ir jüri yapılandırılmış bir değerlendirme formu kullanarak bildirileri değerlendirdi. Tuncer Hoca arka planda yoğun bir çalışma yaptı.
Açılışa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Samih Diyarbakır, Tıp Fakülesi Dekanı Prof. Dr. Özkan Polat, Dekan Yardımcıları, Başhekim Yardımcıları ve öğretim üyelerimiz de katıldı.
Kongre başkanı İsmail Talha Özdoğan açılış konuşmasında öğrenciler için bilimsel çalışmanın önemine vurgu yaptı.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özkan Polat açılış konuşmasında kongrenin her yıl tekrarlanması temennisinde bulundu.
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Samih Diyarbakır kongreden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Gerek oturum başkanlığı yaparak, gerekse bildiri hazırlama aşamasında danışmanlık vererek 20 öğretim üyemiz kongreye aktif destek verdi.
Öğrencilerimizin sunumları gerek içerik kalitesi, gerekse sunum tekniği açısından göz doldurucuydu.
Öğrencilerimizin sunumları gerek içerik kalitesi, gerekse sunum tekniği açısından göz doldurucuydu.
Öğrencilerimizin sunumları gerek içerik kalitesi, gerekse sunum tekniği açısından göz doldurucuydu.
Öğrencilerimizin sunumları gerek içerik kalitesi, gerekse sunum tekniği açısından göz doldurucuydu.
Tıp fakültesi dışından da öğretim üeylerimiz kongremize destek oldular. Edebiyat Fakülesi'nden Prof. Dr. Erdoğan Erbay moderatörlük yaptı.
Öğrencilerimizin sunumları gerek içerik kalitesi, gerekse sunum tekniği açısından göz doldurucuydu.
Öğrencilerimizin sunumları gerek içerik kalitesi, gerekse sunum tekniği açısından göz doldurucuydu.
Öğrencilerimizin sunumları gerek içerik kalitesi, gerekse sunum tekniği açısından göz doldurucuydu.
İç Hastalıkları anabilim dalından Prof. Dr. İlhami Kiki de kongrede moderatörlük yaptı. Kongre sunuculuğunu İngilizce 3. sınıf öğrencileirmizden M. Akif Ercan yaptı.
Öğretim üyelerimizin posterlere ilgi göstermesi ve sorular sorması öğrencileri memnun etti.
Jüri üyesi öğretim üyelerimiz posterleri gezip puanlama yaptılar.
Jüri üyesi öğretim üyelerimiz posterleri gezip puanlama yaptılar.
Öğrenci arkadaşlarımız da poster değerlendirme jürisinde yer aldılar.
Ziyaretçi Öğretim Üyesi Projesi kapsamında fakültemizde bulunan Dr. Syamala Moparti'de kongremize katıldı.
Öğrencilerimiz ziyaretçi öğretim üyemizle yakından ilgilendi ve sohbet ettiler.
Kongreye katılan bazı öğretim üyelerimiz birarada.
Dekanımız Prof. Dr. Özkan Polat kongre organizasyon heyetindeki öğrencilere teşekkür belgesi verdi.
Organizasyon Ekibi Birarada
Kapanış fotoğrafına kalan öğrenci ve öğretim üyelerimiz birarada.

 

19.03.2013

Araştırma Görevlisi Dr. Asuman Bihter Güven Pirim Anabilim Dalımızdaki Görevine Başladı

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi asistanı olan Dr. Pirim kendi hastanesinde aile hekimliği eğiticisi olmaması nedeniyle uzmanlık eğitiminin kalan 18 ayını anabilim dalımızda geçirecek. Kendisine başarılar diliyoruz.

08.03.2013

Farabi ve ERASMUS Tanıtım Toplantısı Yaptık

Tıp Fakültesi Farabi emsilcisi Doç. Dr. Hamit Acemoğlu ve Prof. Dr. Zekeriya Aktürk üniversite hastanemizin konferans salonunda bir tanıtım toplantısı düzenlediler. 45-50 kişinin katıldığı toplantıda Tıp Fakülesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İsa Özbey, fakülte sekreterimiz Levent Tabu, Öğrenci işleri bürosu şefi Yılmaz Örnek, öğrenci işleri bürosu görevlisi tekniker Cemalettin Kaya ve üniversitemizin Dış İlişkiler Ofisi görevlilerinden Saadet Şahin, Feyza Saygaz ve Bilgi İşlem Sorumlusu Abdullah Akyol soruları cevapladılar.

Sunumları buradan indirebilirsiniz: Farabi tanıtımı, ERASMUS tanıtımı.

08.03.2013

Obesite Eğitici Eğitimine Katkıda Bulunduk

Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün Organize ettiği 'Obesite Eğitici Eğitimi' kursuna öğretim üyelerimizden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çayır ve Arş. Gör. Dr. Seçil Menekşe Aslan katkıda bulundular.

Obesite Nedir? Türkiye'de ve Dünya'da Obesitenin Durumu

Obesitenin Komplikasyonları ve Tedavisi

07.03.2013

Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Zekeriya Aktürk Mevlana Değişim Programı Çalıştayına Katıldı

Ağustos 2011'de yönetmeliği hazırlanan Mevlana Değişim Programının üniversitemizdeki koordinatörlüğünü Prof. Dr. Zekeriya Aktürk yapıyor. Mevlana Değişim Programıyla ilgili geniş katılımlı ilk toplantı yapıldı. Toplantıya 102 Devlet Üniversitesi ve 60 Vakıf Üniversitesinden Mevlana Değişim Programı (MDP) koordinatörleri katıldı. Toplantı Yükseköğretim Kurumu konferans salonunda yapıldı.

Program YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban H. Çalış'ın açılış konuşması ile başladı. Ardından Akademik Değişim Programı Birimi'nden Yrd. Doç. Dr. Erdem Özlük ve YÖK Mali Hizmetler Uzmanı Rabia Sünbül birer sunum yaptılar. Toplantı soru ve cevaplar oturumuyla sona erdi.

Türkiye'de halen devam etmekte olan ERASMUS ve Farabi programlarına Mevlana değişim programının da eklenmesiyle birlikte yükseköğretimde kullanılabilecek ulusal ve uluslararası üç farklı program ile hareketlilik sağlanabilecek.

04.03.2013

Müfredat Yenileme Toplantısı Yaptık

Fakültemizin müfredat gözden geçirme ve yenileme çalışmaları çerçevesinde Tıp Eğitimi anabilim dalı başkanımız Doç. Dr. Hamit Acemoğlu görüşlerini ve şimdiye kadar yapılanları anlattığı bir sunum yaptı. Sunumu buradan indirebilirsiniz.

01.03.2013

Öğrenci Bilimsel Araştırma Kongresi 20 Mart 2013'te

Bilimsel programı buradan indirebilirsiniz. Sunumlar için buraya tıklayınız.

12.02.2013

Gonca Çakır Anabilim Dalımızdaki Görevine başladı

23.01.2013

Yemen'de Öğretim Üyelerine 'Student Assessment Course' Verdik

İki günlük kursta Atatürk Üniversitesi tarafından bağışlanan optik okuyucu ve Pilot Yazılım Ltd. Şti. tarafından sunulan Sınavmatik yazılımıkullanılarak başarılı bir eğitim verildi. Kursla ilgili ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.

17.01.2013

Arş. Gör. Dr. Esra Pektaş Anabilim Dalımızdaki Görevine Başladı

Arkadaşımıza çalışmalarında başarılar diliyoruz.

 

08.01.2013

Fatma Ünal Anabilim Dalımızdaki Görevine Başladı

Bugün itibariyle anabilim dalımızın çok ihtiyaç duyduğu bir kadro daha tamamlanmış oldu. Sekreter Fatma Ünal anabilim dalımızdaki görevine başladı. Arkadaşımıza rahat bir çalışma ortamı sağlayacağımızı umuyor ve başarılar diliyoruz.

 

03 Mart 2012 Tel: + 90 442 3448748, +90442 3448758, Faks: +90 442 2360968, e-posta: zekeriya@atauni.edu.tr